- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Cum a crescut pe bursă prețul acțiunilor Gabriel Resources?
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Într-o succesiune de evenimente care a culminat cu câștigarea litigiului în dosarul Roșia Montană, declarațiile făcute de oficialii Guvernului, cu premierul Marcel Ciolacu în frunte, au avut un impact semnificativ asupra pieței bursiere. Începând cu 31 ianuarie și până pe 7 martie, prețul acțiunilor Gabriel Resources, listate la bursa de la Toronto, a crescut semnificativ, ajungând la o capitalizare de piață de 897,64 milioane dolari canadieni, aproximativ 663 milioane dolari americani.
Această creștere a fost stimulată de anticiparea pierderii procesului de către România, după ce informații apărute „pe surse” în presă și declarații ale membrilor Guvernului sugerau că statul va trebui să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei private. Surprinzător, aceste declarații au venit înainte de orice pronunțare oficială a tribunalului.
Victor Ponta, fost premier, actual consilier al lui Marcel Ciolacu, 1 februarie: “In 2021 Dacian Cioloș anunța fericit că, de ziua lui, a primit cadou “Roșia Montana în UNESCO”; nu a zis dacă a primit cadou și de la Soros de ziua lui! Dar Romania a primit “cadou” de la Cioloș un proiect distrus, un proces pierdut și multe miliarde pierdute! În orice țară normala Cioloș ar fi judecat pentru “subminarea economiei naționale” – dar în Romania îl punem pe Ciolacu (și contribuabilii români) să plătească!”
Dacian Cioloș, 4 februarie: Victor Ponta manevrează din umbra lui Marcel Ciolacu dosarul Roșia Montană. Există riscul ca premierul Marcel Ciolacu, consiliat de Victor Ponta, să încerce să ascundă opiniei publice responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation.
PSD, comunicat de presă, 5 februarie: Cetăţenii români trebuie să ştie acest lucru! Indiferent de decizia pe care o va comunica instanţa internaţională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roşia Montană, Dacian Cioloş a ştiut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deţinătorul dreptului de exploatare (…). Sub acest aspect, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi se descalifică definitiv pentru orice funcţie de demnitate publică. (…)
La fel de vinovat este şi premierul Orban, care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului.
De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniştrii săi din Guvernul Cîţu, s-a opus cu vehemenţă retragerii dosarului de la UNESCO, deşi ministrul Finanţelor de atunci a atras atenţia că România riscă să plătească daune uriaşe cuprinse între 0,5 şi 3,5 miliarde de dolari.
Marcel Boloș, ministrul finanțelor, 26 februarie: “Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea. Este limpede că această decizie nemonetară din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai uşor de implementat, în care e posibil să se ţină cont de faptul că această licenţă de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare”
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, 22 februarie: „Cât despre actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, şi nu de eventualul nivel de compensaţii sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este… a fost estimat undeva între… cred că la început putea fi vorba şi de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar ţin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va şi regăsi în decizia pe care, repet, o aşteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”.
Marcel Boloș, ministrul finanțelor, 7 martie: “Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrală internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”.
Marcel Ciolacu, 7 martie: „Eu aș face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montana.”